Aatteella

Usein kun kerron uudesta ammatistani, ihmiset kysyvät: mitä se Alexander-tekniikka oikein on, en ole koskaan kuullutkaan!? On vaikea vastata lyhyesti ja on niin monta tapaa sanoittaa sitä. Itselleni sillä on kuitenkin ollut niin suuri merkitys, että olen monesti harmitellut, etten löytänyt tekniikkaa aiemmin. Kouluttajani Päivi aina lohduttaa sanomalla, että juuri nyt olin valmis Alexander-tekniikalle. Ehkä sitten niin. Joka tapauksessa tiedän, että elämäni ei ole enää samanlaista kuin se oli ennen Alexander-tekniikkaa.


Alexander-tekniikan työkaluja


Alexander-tekniikka on samalla yksinkertaista ja hirmuisen vaikeaa. Yksinkertaista siksi, että ei oikeastaan tarvitse muuta, kun muistaa pysähtyä ja ajatella. Mutta juuri se pysähtyminen ja pelkkä ajattelu, ilman että koko ajan yrittää tehdä jotain tai päästä johonkin päämäärään onkin se haaste. Me ihmiset olemme niin tottuneet tekemiseen. Meille on kehittynyt valtava määrä erilaisia totuttuja tapoja olla, tehdä ja ajatella. Tottumukset, nuo korvaan kuiskuttelevat pikku pirulaiset! Niistä on vaikea päästä eroon, ne pitävät meitä otteessaan tiukasti. Ja aiheuttavat samalla uskomattoman paljon ylimääräistä tekemistä, lihastyötä ja jännitystä. Totuttuja tapoja reagoida asioihin, ilman että edes huomaamme mitä tapahtuu. Ajattelumalleja, joita toistamme. Emme tule huomanneeksi, että voisi ajatella toisinkin.
Kun aloittaa Alexander-tekniikan tunnit, oppii vähitellen pysähtymään ja käyttämään ajatustyökaluja, joiden avulla tottumukset pikkuhiljaa alkavat hellittämään otettaan. Oppii myös huomaamaan oman tavan toimia ja se onkin ensimmäinen askel eteenpäin. ”Hyvä kun huomasit!” kannustaa opettaja silloin. Itseään kannattaa tosiaankin kehua siitä, että huomaa omat haitalliset tottumuksensa. Eivät ne itseään soimaamalla minnekään katoa.


Uudenlaista keveyttä elämään

Miten se minun elämäni sitten muuttui? Se keveni. Olo keveni, helpottui. Enää ei ole samanlaisia selkäkipuja tai kolotuksia kropassa, kuin ennen. Jos niitä joskus tulee, tiedän heti mitä tehdä ja ne hellittävät. Jaksan istua ja seistä ihan eri tavalla kuin ennen. Painavien tavaroiden nostaminen onnistuu, kun osaan käyttää kehoani oikein. Voin käyttää Alexander-tekniikkaa hyödykseni missä vaan toiminnassa siivoamisesta joogaan tai laulamiseen. Luulisin, että olen myös aika paljon mukavampi ihminen nykyään. Osaan käyttää pysähtymisen työkalua myös siinä tilanteessa, kun temperamenttinen luonteeni tulee esiin. Kiukuttelu on vähentynyt huomattavasti!

Alexander-tekniikan opettaja viininpunaisessa mekossa katsoo sinipaitaista naisoppilastaan, joka hymyilee. Opettaja kannattelee oppilaan kättä kyynärpään alta ja kämmenestä.


Alexander-tekniikan tunnit

Alexander-prosessi on elämänmittainen. Opettaja ei tee työtä kenenkään puolesta, vaan jokaisen on itse osallistuttava. Opettaja auttaa, ohjaa ja tukee sekä antaa tarvittavat työkalut. Tunneilla kannattaa käydä aluksi vähän tiheämmin vähintään 3 kertaa, mielellään 6. Sen jälkeen voi jatkaa joko säännöllisesti tai vähän harvemmin, tilanteesta riippuen. Kun opittuja työkaluja käyttää, prosessi jatkuu koko ajan. Tunneilla on silti hyvä käydä välillä tsekkaamassa tilanne, ettei vahingossa eksy väärälle polulle. Alexander-tekniikan käyttö aiheuttaa ihmisessä suuren muutoksen. Siksi on oppilaan oma etu, että muutos tapahtuu pikkuhiljaa ja juuri itselle sopivassa tahdissa. Muuten oma keho saattaisi tuntuu niin oudolta, ettei se ole oma ollenkaan.


Tule kokeilemaan!

Jos haluat kokeilla Alexander-tekniikkaa, niin sano itsellesi juuri nyt, tässä hetkessä: ”mitään ei tarvitse, voit olla vaan”. Havaitsitko jotain muutosta kehossasi tai ajattelussasi? Ehkä hartiasi rentoutuivat, hengityksesi syveni tai mielesi keveni. Jos kiinnostuit tutkimaan itseäsi ja omaa olemistasi enemmän, niin varaa aika tunnille, tutkitaan yhdessä!

×